Wat ziekmakende stress en burn-out is

Ziekmakende stress ontstaat vaak uit het niet goed omgaan met stressvolle situaties op het werk of thuis. Doordat de signalen langdurig worden genegeerd en factoren als waardering of erkenning vaak ontbreken, ontstaat een burn-out. De kracht om de spanningsboog hoog te houden, kan een tijdje worden volgehouden, maar als mensen zich daarbij niet ondersteunt voelen, gaat het mis.
Een burn-out is letterlijk opgebrand zijn; een lichamelijk en emotionele uitputting die niet verdwijnt na een periode van rust. Dit in tegenstelling tot oververmoeidheid of overspannenheid. Bij een burn-out zijn lichaam en geest niet meer in staat zichzelf weer op te laden. Daardoor nemen de klachten toe. Mensen hebben weerstand om te gaan werken, ze voelen zich chronisch vermoeid, opgejaagd en geïrriteerd, ze hebben geen enkele motivatie om wat dan ook te doen, hun sociale contacten staan op een laag pitje en ze kampen vaak met slaapproblemen. Verder worden ze sneller ziek en hebben ze depressieve perioden.

Als een burn-out niet snel en adequaat behandeld wordt, dan duurt het genezingsproces wel een jaar of langer. Zelfs daarna houden veel mensen nog last van klachten. Dit kan absoluut anders, maar dan moeten mensen die last hebben van een hoge werkdruk, stress of burn-out wel zo snel mogelijk in behandeling.

behandeling van stress en burn-out

 

Agenda Hoogeveen

Agenda van de Academie voor Psychologica

29 Mar 2018
Werkplaats familieopstellingen Hoogeveen

17 Apr 2018
Gratis informatieavond NLP Hoogeveen

26 Apr 2018
Werkplaats familieopstellingen Hoogeveen

29 May 2018
Gratis informatieavond NLP Hoogeveen

31 May 2018
Werkplaats familieopstellingen Hoogeveen

19 Sep 2018
NLP Master Practitioner woensdag Hoogeveen

19 Oct 2018
Opleiding NLP practitioner vrijdag Hoogeveen